Atos

Poluostrvo Atos , čija planina nosi isto ime, većom površinom zauzima Autonomna monaška republika Sveta gorа kao jedna od centara pravoslavnog sveta. Sedište je 20 pravoslavnih manastira i trenutno tamo živi 2. hiljade monaha. Nalazi se na poluostrvu Halkidiki kao najistočnije manje poluostrvo.

Po jednoj staroj legendi, Bogorodica je plovila u društvu sa svetim Ivanom na putu iz Jope (današnja Jafa u Tel Avivu) na Cipar u posetu Lazaru. Kada je oluja brod skrenula s kursa na tada poganski Atos, bili su prisiljeni usidriti se u blizini luke Klement, u blizini današnjeg manastira Iviron. Djevica je izašla na obalu i, oduševljena divljom ljepotom planine, blagoslovila je i zamolila svog Sina da ga pretvori u njen vrt. Začuo se glas: “Neka ovo mjesto bude tvoje nasljeđe i tvoj vrt, raj i nebo spasenja za one koji traže spasenje.” Od tog trenutka planina je posvećena kao vrt Majke Božje u koji nije dozvoljen pristup drugim ženama.

Ostatak poluostrva sazdan je od predivnih plaža na kojima su par mesta pretvorena u turistička; Jerisos, Nea Roda, Uranopolis, Tripiti i Ostrvo Amuljani

JERISOS
NEA RODA
TRIPITI
URANOPOLIS