ukoliko vam je potrebna

američka viza

na pravom ste mestu

Izaberite način na koji želite da aplicirate:

važne informacije za popunjavanje obrasca ds-160

Šta je viza?

Viza je ključni putni dokument koji vam omogućava ulazak u Sjedinjene Američke Države. Vize se izdaju za različite svrhe putovanja, kao što su turizam, poslovna putovanja, studiranje, zaposlenje ili spajanje sa porodicom. Ove dokumente izdaju vlasti na određeno vremensko razdoblje, a nakon isteka vize, više nećete biti ovlašćeni za putovanje u Ameriku ili boravak unutar zemlje.

Razlika između dve osnovne vrste viza za Ameriku, neimigrantskih i imigrantskih, ogleda se u trajanju boravka.

Neimigrantske vize se izdaju za privremeni boravak. Ovaj tip vize obično obuhvata boravak od tri meseca do čak deset godina, sa mogućnošću produženja. Imigrantske vize se, s druge strane, izdaju za trajni boravak.

Imigrantska viza vam omogućava ulazak u Ameriku i legalno sticanje stalnog prebivališta. To znači da ćete zvanično postati stalni rezident i dobiti  Zelenu kartu. Nosici Zelene karte, odnosno stalni stanovnici, dobijaju pravo na trajno življenje i rad u SAD-u. Postoji nekoliko kategorija imigrantskih viza, uključujući porodično sponzorisane, zasnovane na zaposlenju i posebne imigrantske kategorije.

Za sve državljane Srbije koji planiraju putovanje u Ameriku, osnovni zahtevi su pribavljanje američke vize – neimigrantske za privremeni boravak ili imigrantske za stalni boravak. Neimigrantske vize obuhvataju:

 • Poslovnu vizu (kategorija B-1)
 • Turističku vizu (kategorija B-2)

S obzirom na učestala pitanja oko razlike između vize, Zelene karte i američkog državljanstva, važno je istaći prava i ograničenja svakog imigracionog statusa:

 • Viza – privremeni boravak – dozvoljeno je da putujete u Ameriku u posetu prijateljima i porodici, da putujete radi obavljanja poslova, trgovine, prisustva konferencijama ili učešća na događaju, radi lečenja. Takođe pojedine vste viza omogućavaju studiranje u školi u Americi, obuku ili stažiranje u kompaniji u Americi,  neke vrste omogućavaju i pravo na privremeni rad,
 • Zelena karta – stalni boravak – imate trajno ovlašćenje za zasnivanje radnog odnosa, mogućnost podnošenja zahteva za državljanstvo nakon nekoliko godina, kao i pravo na putovanje unutar Amerike i van Amerike bez podnošenja zahteva za vizu.
 • Državljanstvo – stalni boravak – daje neograničenu zaštitu prema Ustavu Amerike i njenim zakonima, garantuje pravo na rad i pravo na potpunu naknadu za  zapošljavanje, kao i pravo glasa na lokalnim, državnim i saveznim izborima.

Kako do vize?

Za podnošenje zahteva za vizu postoji nekoliko koraka. Postupak apliciranja za vizu uključuje nekoliko koraka, čiji redosled i detalji mogu varirati u zavisnosti od vašeg statusa, svrhe putovanja i drugih faktora. Međutim, nekoliko osnovnih koraka se primenjuje za sve putnike:

 • Popunjavanje zahteva za vizu
 • Pribavljanje potvrde obrasca za prijavu za intervju
 • Sakupljanje potrebne dokumentacije
 • Obezbeđivanje fotografije u papirnom i elektronskom formatu
 • Zakazivanje intervjua
 • Priprema za intervju
 • Plaćanje takse

Važno je napomenuti da vremenski okviri za zakazivanje intervjua variraju po lokaciji, sezoni i tipu vize. Zbog toga je preporučljivo aplicirati za vizu unapred, naročito ako imate planirano putovanje. Ako putujete uskoro, postoji opcija za hitno zakazivanje.

Dokazi o zaposlenju ili porodičnim vezama mogu biti ključni za dokazivanje svrhe putovanja i nameravanog povratka. Ukoliko ne možete sami pokriti troškove putovanja, možete pružiti dokaze o finansijskoj podršci od strane druge osobe.

Napomena: Važno je da se kvalifikujete na osnovu vašeg prebivališta i veza sa inostranstvom, ne na osnovu obećanja američkih prijatelja ili porodice. Pozivna pisma ili izjave o podršci nisu presudni za zahtev za vizu. Imajte na umu da ovi faktori ne utiču na odluku o izdavanju vize.

Neki kandidati, u određenoj starosnoj grupi ili oni koji obnavljaju prethodne američke vize, možda mogu aplicirati za vizu bez odlaska u konzulat. Kvalifikacije za ovu opciju se procenjuju tokom procesa zakazivanja. Odluka se donosi na osnovu ispunjenja kvalifikacionih kriterijuma.

Za određene međunarodne putnike, ulazak u Ameriku bez vize može biti moguć ukoliko ispunjavaju uslove američkog programa za ukidanje viza. Ovaj program omogućava putnicima sa važećim elektronskim pasošem da borave u Americi do 90 dana, i to u poslovne ili turističke svrhe. Kvalifikovani putnici moraju dobiti odobrenje za ulazak kroz ESTA – elektronski sistem za autorizaciju putovanja.

5/5
"Brz servis, gomila informacija, odlična priprema za intervju za američku vizu. Preporučujem! "
Nataša
Niš, 2018
4.5/5
" Hvala što ste mi rešili životno pitanje vezano za putovanje u Ameriku! Ne menjam vas nikada! Jedina zamerka je što ne radite i nedeljom"
Dušan
Niš, 2017
5/5
" Od kako sam prvi put pre devet godina ušla u agenciju, nikada do sada je nisam promenila. Puno iskustva, posvećenost klijentima, brza usluga.Svaka čast, nastavite tako i uvek ćete imati posla"
Bilja
Niš, 2021
0
GODINA RADA

TURISTICKE AGENCIJE

priznanja u oblasti turizma
zadovoljnih putnika
zaposlenih